Klein kasteel gestrikt!

Vanmorgen is voor het eerst in de geschiedenis het Châtelet (letterlijk: kasteeltje) van Kasteel de Haar geopend voor publiek. Gastconservator Ileen Montijn verrichte samen met de gedeputeerde van de Provincie Utrecht, mevrouw M. Pennarts, de officiële opening door het ‘kleine kasteel’ als een cadeautje uit te pakken.  

Een cultureel cadeau op stand dat nieuwsgierigen zelf kunnen komen uitpakken. Van 4 maart tot en met 31 mei 2015 krijgen bezoekers de unieke kans om dit ‘Kloppend hart van De Haar’ te bezoeken, daarna gaan de deuren voorgoed weer dicht.

Het ‘kleine kasteel’ ligt direct naast Kasteel de Haar, het grootste en meest luxueuze kasteel van Nederland. Het Châtelet is het kloppend hart van De Haar en is oorspronkelijk ontworpen als poortgebouw en als onderkomen voor de technische installaties van het grote kasteel. Vanaf de jaren vijftig gebruikt de familie Van Zuylen van Nijevelt, woonachtig in het buitenland, het als familiehuis: dat is intiemer en praktischer dan het grote kasteel. Het ‘kasteeltje’, dat overigens groter is dan menig Nederlands kasteel, ondergaat sinds 2013 een volledige restauratie. Voordat de familie het Châtelet weer in gebruik neemt, krijgt het publiek drie maanden de gelegenheid het te bezichtigen.

Klik hier als jij het Kasteel de Haar wilt bezoeken.

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019