Kasteel Oud-Wassenaar Open Monument van de Maand juni

Kasteel Oud-Wassenaar is uitgeroepen tot het Open Monument van de Maand juni 2015. Op zondag 7 juni is het landhuis gratis geopend van 10.00 tot 17.00 uur. De openstelling is een opwarmer in de aanloop naar Open Monumentendag 2015 in het tweede weekend van september. Het thema dit jaar is ‘Kunst & Ambacht’.

Vorst en filmster
Cornelis Jan van der Oudermeulen (1838-1904), stalmeester van Koning Willem III, laat in 1876 het landhuis in neorenaissancestijl bouwen, onder leiding van architect Constantijn Muysken (1843-1922). Rond 1910 wordt het landhuis hotel. In de loop van de twintigste eeuw krijgt het internationale bekendheid door het verblijf van belangrijke buitenlandse gasten van de Koninklijke familie en de Nederlandse regering. Onder andere Winston Churchill, Koning Boudewijn van België en de filmster Clark Gable slapen in de kamers. In 1967 is Kasteel Oud-Wassenaar decor van het huwelijk tussen Prinses Margriet en Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven. In 1978 wordt Kasteel Oud-Wassenaar ondergebracht in een Monumentenstichting, in 2006 wordt het rijksmonument.

Programma
Zondag 7 juni 2015, van 10:00 tot 17:00 uur, is Kasteel Oud-Wassenaar opengesteld voor het publiek. Loop tijdens de rondleiding door de kamers waar vorst en filmster verbleven, het vertrek is ieder heel uur. U krijgt een brochure over de geschiedenis en er is een bescheiden expositie waarin onder andere het legendarische gastenboek wordt getoond. Tip voor de sportieve geïnteresseerde: ga op de fiets! Er zijn verschillende routes waarbij u Kasteel Oud-Wassenaar aan kunt doen, bijv.: LandgoederenrouteKoninklijke route.

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019