Grebbelinie: Veenendaal, Achterberg en Rhenen Een cultuurhistorische fietstocht

Deze uitgave verschijnt in de reeks Cultuurhistorische routes in Nederland. De route is het tweede deel in een serie routes langs de Grebbelinie. Eerder verscheen de fietstocht Grebbelinie. Renswoude, Woudenberg en Scherpenzeel.

In 1940 kreeg de Grebbelinie een onvoorziene hoofdrol in de landsverdediging. Kort na het aanstellen van Generaal Winkelman werd besloten dat deze waterlinie op de grens van Utrecht en Gelderland hardnekkig verdedigd moest worden. In totaal lagen 50.000 Nederlandse militairen in de loopgraven van Spakenburg tot Rhenen. De Grebbeberg bij Rhenen werd verdedigd door 2.500 man.

Deze erfgoedroute leidt u langs de sporen van de bekendste slag van het Nederlandse leger in de meidagen van 1940: de Slag om de Grebbeberg. De route begint bij het Fort aan de Buurtsteeg en vervolgt de route langs de voormalige frontlijn van Veenendaal. Via het Boveneind en het Zwaaiplein loopt de route langs de grootste kazemat van de Grebbelinie. Het mooie landschap van de Veenendaalse Kom en de Bisschop Davidsgrift voert naar het gebied waar de slag begon. De kunstwerken bij de stoplijn en het Ereveld op de Grebbeberg herinneren aan de gevechten. Aan de voet van de Grebbeberg liggen oude verdedigingswerken als het Hoornwerk aan de Grebbe en de Bastions op de Uiterwaarden. Via Rhenen vervolgt de tocht langs het fraaie natuurgebied Kwintelooijen, landgoed Remmerstein en kasteel Prattenburg.

Deze rijk geïllustreerde cultuurhistorische fietstocht voert u via Veenendaal, Achterberg en Rhenen over een gedenkwaardig deel van de linie. De route vormt het tweede deel in een serie routes langs de Grebbelinie.

Klik hier voor meer fietsroutes langs de monumentale pareltjes die Nederland rijk is.

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

┬ę Nederland Monumentenland 2019