(G)ouwe Plaat: meer dan honderd jaar historie, maar geen monument

Helaas, Hotel Luijk – het pand op de hoek Spoorlaan/Bram van den Berghstraat – werd deze week opnieuw afgewezen als monument door het Osse college. Een tegenslag voor hen die zich inzetten voor het behoud van het pand, want hiermee dreigt weer een stuk Osse historie tegen de vlakte te gaan. Daarom hier een prachtige foto van het voormalige hotel uit begin twintigste eeuw.
Door Rachelle Suppers

Voordat het pand aan Spoorlaan 50 de naam Hotel Luijk kreeg, was het Het Station. Nadat Oss in juni 1881 een station kreeg, liet Jan Jurgens aan de overkant ‘Het Station’ bouwen, bedoeld om een koffiehuis in te vestigen. In 1903 kocht exploitant Bram de Groot-Wolters het hotel en in 1905 kwam hier nog een concertzaal bij. In oktober van dat jaar zagen Ossenaren voor de allereerste keer een film in eigen stad.

Pas later, in 1923, stond de familie Luijk aan het roer van het hotel. In het ‘nieuwe’ Hotel Luijk werden films gedraaid, waren concerten, beurzen en radio-uitzendingen. Vanaf 1963 was het pand hotel af. Daarna zat er nog een meubelzaak en kreeg het pand een kantoorbestemming. De laatste tijd wordt het pand vooral geassocieerd met de woorden ‘verpaupering’ en ‘leegstand’. Na de uitspraak van het Osse college lijkt het er toch echt op dat het pand straks spoorloos zal verdwijnen. Wat ervoor terugkomt? Appartementen. Jules van Son en zijn volgers laten het er in ieder geval nog niet bij zitten. Op ossensia.nl gaat het (stille) protest door.

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019