Feest en vermaak op de forten van de Stelling van Amsterdam

Het is lente! De forten van de Waterlinies openen hun deuren voor publiek. In het weekend van 17 t/m 19 april organiseren maa liefst 14 forten van de Stelling van Amsterdam activiteiten rondom het thema ‘Feest en Vermaak’. Van een kinderkookcafé en ander culinair genot tot spannende speurtochten, expedities, kunsttentoonstellingen, feestelijke theater- en muziekvoorstellingen en niet te vergeten prachtige wandel- en fietstochten. De forten bieden een gevarieerd aanbod voor jong en oud. Het programma is te vinden op www.stellingvanamsterdam.nl/agenda.

Activiteiten op de Stelling van Amsterdam
In het weekend van 17 t/m 19 april zijn maar liefst 14 forten geopend van de Stelling van Amsterdam. De volgende forten zijn een of meerdere dagen met een feestelijk programma geopend voor publiek:

Fort bij Edam
Fort Resort Beemster
Fort bij Krommeniedijk
Kunstfort bij Vijfhuizen
Fort bij Aalsmeer
Fort bij Kudelstaart
Fort bij de Kwakel
Fort aan de Drecht
Fort Uitermeer
Fort aan de Ossenmarkt
Fort bij Abcoude
Forteiland Pampus
Fort Diemerdam
Hembrugterrein

Ook op de Nieuwe Hollandse Waterlinie zijn er volop forten geopend. Klik hier voor de activiteiten.

Stelling van Amsterdam: UNESCO Werelderfgoed
Rondom de hoofdstad Amsterdam ligt een bijzondere verdedigingsring van 46 forten en batterijen en dijken en sluizen: de Stelling van Amsterdam. De linie werd gebouwd tussen 1880 en 1914 en moest de vijand buiten houden. Met een ingenieus systeem kon het land rondom de linie onder water worden gezet, waardoor een waterplas ontstond, niet diep genoeg voor schepen en te diep voor man en paard. Tijdens de twee Wereldoorlogen werd de Stelling wel in staat van verdediging gebracht, maar er hoefde nooit gevochten te worden. Veel van de forten en batterijen hebben nu een andere bestemming gekregen. Sinds 1996 staat de Stelling op de lijst van UNESCO Werelderfgoed. Een bezoek aan de Stelling is een ideaal dagje uit voor jong en oud.

Monumenten genoemd in dit bericht:

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019