De Vuurvogel herrijst op Kasteel Groeneveld

Vanaf 10 augustus is op Kasteel Groeneveld de expositie ‘De Vuurvogel’ te zien. Voor deze expositie heeft beeldend kunstenaar Othilia Verdurmen zich laten inspireren door de mythe van de vuurvogel.

De vogel Phoenix bouwt een nest van citroengras en mirre en steekt dat in brand om te sterven in het vuur en opnieuw te worden geboren en uit de as te herrijzen. Hij is het symbool van zowel de onverwoestbaarheid van het leven als het ongrijpbare van de dood. De expositie is te zien tot en met 1 maart 2015. Staatsbosbeheer is eigenaar van Kasteel Groeneveld.

Laag over laag schept Othilia met textiel intense, fantasievolle beelden, vormen en kleuren. Zij schildert met stof en licht en maakt metershoge sculpturale objecten bedekt met honderden structuren. Haar werk is heel gedetailleerd en contrastrijk. Haar kleur- en materiaalgebruik is opvallend en origineel. De dode vuurvogel is een groot object, ruim zeven meter breed, dat van alle kanten kan worden bekeken. Geluiden, filmbeelden en veranderend licht maken een bezoek aan deze tentoonstelling tot een fascinerende ervaring. De herboren vogel weerspiegelt zijn vorm, maar straalt ook energie en levenslust uit en heeft hele andere kleuren.

Museumtijdschrift Beelden over De Vuurvogel:
“Beide vogels zijn waanzinnig mooi gemaakt: hun barokke ‘verentooi ’wekt associaties op met exotische dieren als de pauw en de paradijsvogel, maar ze bestaan helemaal uit kralen, lapjes, kunststof, pailletten, lichtdraden en lampjes. De vogels veranderen niet alleen voortdurend van binnenuit van kleur (door ingebouwde LED-verlichting), maar ook door een enorm aantal gekleurde richtspots, waardoor je blik letterlijk gestuurd wordt.”

Wetenschapsfilosoof Ton Derksen over De Vuurvogel:
“De Vuurvogel is een explosie (en het uitdoven) van kleur, licht en geluid. Die 90 minuten bij de installatie zijn een van sterkste kunstervaringen die ik ooit heb gehad. Ik waande me in een andere wereld.”

Bijzonder is dat de ‘oude’ Vuurvogel letterlijk zelf door het vuur is gegaan. Tijdens een grote brand in het atelier van Othilia Verdurmen is de bijna voltooide installatie helemaal verbrand. Alleen het ijzeren geraamte lag nog met wijd uitgestrekte vleugels op zijn kop op de bodem van het atelier. In deze krachtige houding heeft Othilia Verdurmen de oude Vuurvogel opnieuw gestalte gegeven. Het licht in hem symboliseert zijn levenskracht. Hoe de oude Vuurvogel verandert in de nieuwe is een geheim dat de essentie vormt van de mythen die over de vogel Phoenix worden verteld.

Het fotoboek ‘De Vuurvogel’ van Othilia Verdurmen, kaarten en posters zijn te verkrijgen in de museumwinkel van het Kasteel Groeneveld. Het boek met schitterende foto’s van de gerenommeerde fotografen Erik en Petra Hesmerg en een uitgebreid interview met de kunstenares kost €19,50. Voor meer informatie over tentoonstellingen en activiteiten raadpleeg de website van Kasteel Groeneveld.

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019