De Vereeniging in Nijmegen Open Monument van de Maand

Het Concertgebouw De Vereeniging in Nijmegen is uitgeroepen tot het Open Monument van de Maand februari. Op 21 februari organiseert het Concertgebouw een gratis toegankelijk programma voor het publiek.

De openstelling is een opwarmer in aanloop naar Open Monumentendag 2015 met als thema ‘Kunst & Ambacht’ die zal plaatsvinden in het tweede weekend van september.

De Vereeniging: 100 jaar!
Op 6 februari 1915 vond de feestelijke opening plaats van het culturele middelpunt van Nijmegen: Sociëteit en Concertzaal De Vereeniging. Het rijksmonument uit 1914/15 is uitgevoerd in Art Deco en Art Nouveau stijl. Architect was Oscar Leeuw uit Roermond. Zijn broer Henri Leeuw jr., schilder en beeldhouwer, en kunstschilder Huib Luns hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan het interieur. De Arnhemsche Orkestvereeniging, gaf op 6 februari 1915 het eerste concert. Sindsdien hebben vele beroemde artiesten er opgetreden, van Edith Piaf tot the Golden Earring. Voor 2015 staat een renovatie van de publieksruimten gepland, die het gebouw in oude glorie zal herstellen.

Kunst & Ambacht
Met Kunst & Ambacht zal op Open Monumentendag 2015 zowel de kunst als het ambacht in het monument centraal staan. Daarbij is er volop aandacht voor de architectuur en de inspiratiebron die monumenten zijn voor andere kunstvormen. Tegelijkertijd wordt de ambachtskant in het monument volop belicht met aandacht voor de decoratieve, toegepaste kunsten. In aanloop naar Open Monumentendag 2015 wordt elke maand een bijzonder monument opengesteld in het kader van het thema Kunst & Ambacht: het Open Monument van de Maand.

Klik hier voor het programma op 8 februari.
Klik hier voor het programma op 21 februari.

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019