Cereolfabriek officieel geopend

De voormalige olie- en lijnkoekenfabriek in Utrecht heeft een nieuwe bestemming gekregen. In de fabriek zijn nu een BSO, bibliotheek, kunstcentrum, theater en horeca gevestigd waarmee de locatie het kloppend hart van de wijk Oog in Al is geworden.

Historie
In 1905 werd de Stichtsche Boerenbond opgericht met het doel om op coöperatieve wijze artikelen te verkopen aan haar leden. De bond stichtte in hetzelfde jaar de ‘Coöperatieve Stichtsche Olie- en Lijnkoekenfabriek’ in Utrecht op. Hierdoor kreeg het meer controle op de samenstelling en zuiverheid van de veekoeken die door de fabriek werden geproduceerd. Deze coöperatieve oprichting van een fabriek was in Nederland een unicum.

Felle brand
De S.O.L. ging in 1973 failliet en kwam in internationale handen. Vanaf dat moment maakt het lijnzaad plaats voor soja. Het chemische productieproces, midden in een woonwijk, stelt de veiligheid ter discussie. De fabriek wordt uitgekocht door de gemeente en in ontwikkeling aan VOF Meijsters Buiten gegeven. In 2008 woedt er een felle brand in de pakhuizen aan het kanaal waardoor de volledige binnenconstructie is uitgebrand en de gevels zijn beschadigd. Ondanks de brand is het pand nu weer in ere hersteld.

Feestweek
Ter gelegenheid van de opening is er een feestweek georganiseerd. Van vrijdag 26 september tot en met zondag 5 oktober worden er diverse activiteiten georganiseerd, van workshops voorlezen tot dansvoorstelling. Kijk hier voor het totale overzicht.

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019