BOEi verkrijgt erfpacht Centrale Markthal Amsterdam

Op 11 mei heeft BOEi de Centrale Markthal in Amsterdam verworven op basis van erfpacht. Nu alle papieren zijn ondertekend, kan BOEi verder met het ontwikkelen van de Centrale Markthal, een rijksmonument uit 1932, als plek voor food gerelateerde activiteiten. BOEi deed in 2010 mee aan de prijsvraag die de gemeente Amsterdam uitschreef voor de herstructurering van het Food Center aan de Jan van Galenstraat waar de Centrale Markthal staat. De prijsvraag werd, samen met Ballast Nedam en VolkerWessels in 2014 gewonnen.

BOEi gaat de Centrale Markthal restaureren. De hal zal ook gebruikt worden om de herstructurering van Food Center Amsterdam te faciliteren, het groothandelsmarkt in food voor de Amsterdamse regio. Het gebied wordt in de komende jaren geherstructureerd. Het Food Center wordt vernieuwd en compacter, aan de kant van de Jan van Galenstraat komen woningen. Tijdens de herstructurering zullen ondernemers tijdelijk in de hal gehuisvest worden.

De Centrale Markthal wordt de spil in het gebied. Er zijn plannen voor allerlei food gerelateerde activiteiten, zodat het een echte markthal wordt. Nu is de hal alleen met een pasje toegankelijk, omdat het midden in het Food Center staat. Incidenteel wordt de ruimte tijdens de restauratie verhuurd voor events en congressen. Zo huurt de bekende tv-kok Julius Jaspers de hal af voor het tweedaagse event Butcher’s Heaven op 11 en 12 juni aanstaande, en organiseert Heineken er in de zomer een congres.

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019