Bijzondere bouwstijl Amsterdamse School bestaat 100 jaar

In het Scheepvaarthuis in Amsterdam, een van de beroemdste voorbeelden van de architectuurstroming, vond woensdag de opening plaats van het activiteitenjaar rondom de honderdste verjaardag van de Amsterdamse School. De Amsterdamse School is een bekende bouwstijl uit het begin van de vorige eeuw. Het Scheepvaarthuis, waar de opening woensdag plaatsvond, is een van de beroemdste voorbeelden van de architectuurstroming. In het gebouw uit 1916 zit nu Grand Hotel Amrâth.

Op het programma staan onder meer een expositie in het Stedelijk Museum en een fototentoonstelling in Architectuurcentrum Amsterdam (Arcam). Monumenten openen hun deuren en in het voorjaar opent de uitbreiding van Museum Het Schip in de Spaarndammerbuurt, dat aan de bouwstijl is gewijd. Vanaf april gaat het gerenoveerde museum gefaseerd open.

In het Stedelijk Museum is vanaf 9 april de tentoonstelling Wonen in de Amsterdamse School te zien. Museum Het Schip organiseert vanaf dan dagelijks bustochten waarbij onder begeleiding van een gids een ronde wordt gemaakt langs voorbeelden van de Amsterdamse School in de stad. De tocht eindigt in het Stedelijk.

De gebouwen van de Amsterdamse School vallen op door het gebruik van veel baksteen en versierde gevels. De stroming heeft een sterke binding met de sociale woningbouw. Na de oplevering van het Scheepvaarthuis volgden in deze stijl vooral opdrachten van woningbouwverenigingen die betere huisvesting voor arbeiders wilden.

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019