Bespelen klokkenspel cultureel erfgoed

Het bespelen van een klokkenspel of een carillon komt op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed in Nederland. De Nederlandse Klokkenspel-Vereniging (NKV) neemt het bijbehorende certificaat in museum Speelklok in Utrecht in ontvangst.

Meeste handbespeelde klokkenspellen ter wereld
De NKV droeg de beiaardcultuur voor tot plaatsing op de Nationale Inventaris omdat zij wil dat de zogeheten beiaardcultuur blijft bestaan. Nederland heeft de meeste handbespeelde klokkenspellen ter wereld: 186. Deze carillons worden bespeeld door zo’n 60 actieve beiaardiers. Ieder jaar studeren er nieuwe beiaardiers af aan het conservatorium in Amersfoort, de enige conservatoriumopleiding tot beroepsbeiaardier ter wereld.

Gevaar
Het luiden van klokken, die meestal hangen in kerktorens, gebeurt sinds de zevende eeuw. Het was in eerste instantie een manier om de tijd aan te duiden, om te waarschuwen voor gevaar en mensen te attenderen op plechtigheden. Vandaag de dag begeleiden de kerkklokken nog altijd nationale gebeurtenissen en worden regelmatig populaire nummers gespeeld.

ABBA
Tijdens de ceremonie waarbij de beiaardcultuur maandag officieel op de UNESCO-lijst wordt geplaatst, speelt het carillon van de Utrechtse Domtoren twee nummers van Abba. Vanaf 20.00 uur slaan stadsbeiaardier Malgosia Fiebig en pianisten Sandra Mol en Jeroen van Veen de handen ineen om de jaarlijkse serie Zomeravondconcerten op spectaculaire wijze af te sluiten. Dit jaar staat het laatste Zomeravondconcert in het teken van ABBA. Precies 40 jaar geleden wonnen zij met hun hit Waterloo het Eurovisie Songfestival. Het publiek heeft de speellijst samengesteld door uit dertig nummers te stemmen op hun favorieten.

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019