Anne Frank Stichting wil woonhuis Anne Frank kopen

De Anne Frank Stichting wil de Amsterdamse woning kopen waar Anne Frank en haar familie woonden, voordat ze onderdoken in het Achterhuis. Woningcorporatie Ymere heeft aangegeven mee te willen werken aan de verkoop.

De familie Frank woonde van 1933 tot juli 1942 in een huis aan het Merwedeplein 37 II in Amsterdam. Op deze locatie begon Anne Frank op haar dertiende verjaardag, vrijdag 12 juni 1942, aan haar dagboek.

In 2004 werd de woning gekocht door woningcorporatie Ymere. Deze corporatie heeft de woning gerestaureerd in de oorspronkelijke jaren-dertig-stijl. Deze week hebben de Anne Frank Stichting en woningcorporatie Ymere hebben de intentie uitgesproken om tot een eigendomsovereenkomst te komen over de voormalige woning van de beroemde onderduikster. Eric van Kaam, lid directieraad Ymere:  “We willen dat het gedachtegoed van Anne Frank in stand wordt gehouden, maar zien dit als woningcorporatie niet als onze maatschappelijke opdracht. We laten dit graag over aan de Anne Frank Stichting in wie wij een uitstekende overnamepartner gevonden hebben.”

De Anne Frank Stichting vindt het belangrijk dat het vroegere woonhuis van Anne Frank behouden blijft en goed beheerd wordt. Ronald Leopold, algemeen directeur Anne Frank Stichting:
“Het voormalige woonhuis van de familie Frank op het Merwedeplein is onverbrekelijk verbonden met het erfgoed waarvoor de Anne Frank Stichting verantwoordelijk is, de onderduikplek aan de Prinsengracht en de originele geschriften van Anne Frank.”

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019