15-Nov-2014 12.00 - 17 uur
Kerkengang 5
7607 BR Almelo
Gratis toegang

Wevershuisje Open Monument van de Maand

Op zaterdag 15 en zondag 16 november is het Wevershuisje in Almelo gratis toegankelijk voor publiek. In de 17e-eeuwse boerderij is te zien hoe een gezin vroeger leefde.

Dat het niet om een gewone boerenfamilie ging, blijkt uit het oude weefgetouw wat bij restauratiewerkzaamheden in 1980 is ontdekt. Niet zo gek als je bedenkt dat Almelo bekend staat om haar textielverleden.

Demonstratie midwinterhoorn maken
Het Wervershuisje is verkozen tot Open Monument van de Maand november en is daarom op zaterdag 15 en zondag 16 november van 12.00 tot 17.00 uur gratis toegankelijk. In de stadsboerderij is de permanente tentoonstelling ‘Van vlas naar linnen’ te zien, die onder andere weefgetouwen uit 1754 en 1821 omvat. Daarnaast worden er ter gelegenheid van het Open Monument van de Maand demonstraties gegeven van het maken van een midwinterhoorn.

De hoorn is een traditioneel houten blaasinstrument dat zijn oorsprong vindt in de Germaanse joelfeesten. Het blazen op de midwinterhoorn in Gelderland en Overijssel staat sinds 13 december 2013 vermeld op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed. Dit jaar is het honderd jaar geleden dat de gemeenten Stad Almelo en Ambt Almelo werden samengevoegd. Dit wordt gevierd met diverse activiteiten, waaronder het Open Monument van de Maand.

Over Open Monument van de Maand
Het Open Monument van de Maand is een initiatief van Stichting Open Monumentendag. De stichting wil de publieke belangstelling voor monumenten vergroten en meer draagvlak creëren voor het behoud van monumenten.

Het Open Monument van de Maand wordt georganiseerd in aanloop naar Open Monumentendag 2015, in het weekend van 12 en 13 september. Tijdens deze dag zijn duizenden monumenten in Nederland gratis toegankelijk voor publiek. Het evenement trekt jaarlijks rond de 900.000 bezoekers, hiermee is het één van de grootste culturele evenementen van Nederland. De Open Monumentendag is onderdeel van de European Heritage Days.

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019