11-Jul-2015 Airborne Museum ‘Hartenstein’ Utrechtseweg 232, 6862 AZ Oosterbeek
18 september 2014 tot 31 augustus 2015. info@airbornemuseum.nl

‘Van Huis en Haard – Airborne Memories’

In september 1944, na de Slag om Arnhem, beveelt het Duitse opperbevel de complete evacuatie van de bevolking van Arnhem en omstreken. De tentoonstelling ‘Van Huis en Haard – Airborne Memories’, vertelt het ingrijpende verhaal van deze vluchtelingen en hun belevenissen tijdens de evacuatie, de bevrijding elders in mei 1945 en hun terugkeer huiswaarts in de periode erna.

Evacuatie
Tijdens de Slag om Arnhem (17-25 september 1944) vaardigen de Duitsers het bevel uit dat alle inwoners de stad moeten verlaten. Van de ene op de andere dag trekken ruim 90.000 mensen de stad uit. Een enkeling blijft achter. Niet veel later worden ook de omliggende plaatsen geëvacueerd. In totaal verlaten meer dan 150.000 burgers huis en haard. Grote groepen vluchtelingen gaan op weg, bepakt en bezakt, meestal lopend met de fiets aan de hand. De meesten vinden tijdelijk onderdak bij boeren in de omgeving, anderen trekken verder, zelfs tot in Friesland aan toe. Al snel wordt duidelijk dat de evacuatie langer zal duren dan een paar dagen. Pas na zeven maanden keren de eerste bewoners terug naar huis. Arnhem blijkt totaal verwoest en geplunderd. Voor deze mensen was de bevrijding in 1945 niet alleen een feest maar ook de start van een moeizame periode van wederopbouw.

Persoonlijke verhalen
Deze tentoonstelling vertelt het persoonlijke en ingrijpende verhaal van de duizenden evacués. Wat maken ze mee op hun tocht? Hoe houden zij zich staande tijdens het maandenlange verblijf ver van huis? Wat treffen ze aan bij terugkeer? En hoe pakken ze het leven weer op? Bezoek de tentoonstelling in het Airborne Museum in Oosterbeek.

Slag om Arnhem
Geïnteresseerd in de Slag om Arnhem, bezoek dan de Eusebiuskerk in Arhem. ‘Slag om Arnhem – 70 jaar Onvoltooid Verleden’ biedt bezoekers aan de hand van ooggetuigenissen van de militaire strijd een intrigerend beeldverslag dat inzoomt op de gevolgen van de strijd voor de burgers van Arnhem en de wederopbouw van stad en kerk daarna. De presentatie is van 18 september 2014 tot 31 augustus 2015.  Klik hier voor meer informatie.

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019