7-Nov-2015 Burgemeester Jansenplein 1, 7551 EC Hengelo
Openingstijd: 11.00 tot 17.00 uur Entree is gratis

Stadhuis Hengelo: Open Monument van de Maand november

Voor wie de openstelling tijdens Open Monumentendag 2015 heeft gemist: het stadhuis van Hengelo (Overijssel) is uitgeroepen tot het Open Monument van de Maand november 2015. Op zaterdag 7 november 2015 is het stadhuis daarom nog een keer geopend voor publiek van 11.00 tot 17.00 uur. Toegang is uiteraard gratis.

Een bijzonder stadhuis
Het stadhuis van Hengelo is ontworpen door architect J.F. Berghoef. Hij geldt in de architectuur als een traditionalist, onder meer vanwege het materiaalgebruik: baksteen, natuursteen en hout. Zijn studiereis naar Italië leverde hem inspiratie op voor het stadhuis in Hengelo. Dat blijkt wel uit de toren van het Hengelose stadhuis, die overduidelijk geïnspireerd is op de toren van het Palazzo Pubblico in Siena. Kunstenaars Jan en Catharina Goeting-Stültiens brachten op prachtige wijze de symboliek in het stadhuis. Mozaïeken van een zon, een haan en een uil bedekken de wand van de raadzaal. Ook zijn hier de zeven werken van barmhartigheid op de wanden te zien.

Programma
Er zijn op 7 november tussen 11.00 en 17.00 uur rondleidingen langs alle wederopbouwkunst in het stadhuis. Bezoekers kunnen de toren beklimmen en kennismaken met de Witte Wieven, die in de toren van het stadhuis huizen. Er staat bovendien een tentoonstelling over de wederopbouwkunstwerken in Hengelo klaar en er hangen tien prachtige banieren met afdrukken van ambacht en kunst.

Houd de dief
Enkele maanden geleden zijn de bronzen trapleuningen van het stadhuis, destijds ontworpen door H. Leusink, gestolen. Inmiddels zijn er nieuwe bronzen leuningen gegoten. Hiervan is een film gemaakt, die op 7 november in het stadhuis te zien is. Ook deze, weliswaar ongeplande, vertoning van een ambacht is de moeite van het bekijken waard.

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019