30-May-2015 10 maart t/m 31 mei 2015
Koninklijk Park 1, 7315 JA Apeldoorn €14,50 per persoon. €5,00 op vertoon van veteranenpas

Ridders van Oranje bij Paleis Het Loo

Van 10 maart t/m 31 mei 2015 geeft Paleis Het Loo met de tentoonstelling Ridders van Oranje een overzicht van vier eeuwen ridderorden aan vorst en volk.  

De expositie vertelt verhalen van moderne helden als Marco Kroon, drager van de Militaire Willems-Orde, en Gijs Tuinman, die 4 december aanstaande wordt geridderd. Daarnaast zijn er onderscheidingen aan Oranjevorsten en dappere Nederlanders uit het verleden te zien.

De tentoonstelling bestaat uit twee onderdelen, lintjes aan de vorst en lintjes aan het volk. In de Audiëntiezaal zijn de onderscheidingen van verschillende vorsten te zien, die zelf geridderd werden. Zoals de ridderorden van koning Willem II, de ‘held van Waterloo’, en de kostbare keten van de Orde van de Kousenband, gedragen door koningin Wilhelmina.

Vanaf 1815
In de Oostvleugel zijn lintjes aan het volk te zien, van burgers die voor bijzondere verdiensten door de koning(in) zijn gedecoreerd. In 1815 stichtte koning Willem I de eerste twee ridderorden, de Militaire Willems-Orde, als hoogste dapperheidsonderscheiding, en de Orde van de Nederlandse Leeuw, als hoogste onderscheiding voor bijzondere burgers. Ordetekenen, portretten en andere markante voorwerpen illustreren het tweehonderdjarig bestaan van beide onderscheidingen. De Oostvleugel is geopend vanaf 13.00 uur.

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019