2-Jul-2017

Publieksdag Forteiland IJmuiden

Rond Amsterdam ligt op een afstand van 10 á 15 km van het stadscentrum een voormalige militaire verdedigingslinie die bekend staat als de “Stelling van Amsterdam”. De linie, aangelegd in de periode 1880-1914, is een gesloten ring van dijken met dammen en sluizen, 135 kilometer lang en telt niet minder dan 42 forten. Dit militaire stelsel, waarvan het Forteiland ook een onderdeel is, ligt grotendeels bijna onherkenbaar in de polders en maakt op het eerste gezicht niet veel indruk.

Toch hadden de militaire strategen van toen veel vertrouwen in haar defensieve kracht. Die kracht ontleende de Stelling aan het water. Het hele buitengebied van de Stelling kon in twee dagen onder water worden gezet. Deze inundatie hield de aanvaller en zijn geschut op voldoende afstand. Zou hij deze hindernis willen nemen, dan werd hij in het onbeschutte buitengebied gestuit door de kanonnen die op de forten en achter de dijken stonden opgesteld.

Na verloop van tijd heeft modern oorlogstuig de Stelling overbodig gemaakt. De militaire status is echter pas in 1963 officieel opgeheven. De overtocht naar het Forteiland wordt verzorgd door het ms. “Koningin Emma”vanaf de Kop van de Haven in IJmuiden.

De vertrektijden zijn: 10.45, 12.45 en 15.10 uur. Vanaf het eiland vaart de boot terug om 13.00, 15.15 en 17.15 uur. Na de rondleiding door deskundige gidsen kan men op eigen gelegenheid ronddwalen of op het buitenterras genieten van een hapje en een drankje. Er kan helaas niet worden gepind. Men is vrij om op het eiland te verblijven tot de laatste boot vertrekt. Voor mindervaliden is het fort met zijn nauwe gangen en trapjes moeilijk begaanbaar.

Toegangskaarten voor overtocht en rondleiding kosten € 12.50 per persoon.
Kaarten kunnen vooraf worden besteld via internet: www.ijmuidenserondvaart.nl, of telefonisch: 0255-511676. Ook aan boord van de Koningin Emma kunnen kaarten worden gekocht.

 

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019