29-Dec-2016

Open Monumentendag special: Textiel in Twente

Op 29 en 30 december vindt de derde Open Monumentendag special plaats. Deze versie draagt de titel Textiel in Twente. Inwoners van Twente, (ex)medewerkers uit de textielindustrie en overige belangstellenden kunnen een kijkje nemen in diverse monumenten die normaal gesproken voor het publiek gesloten zijn en deelnemen aan diverse activiteiten.

Niets is zo bepalend geweest voor het beeld van Twente als de textielindustrie. Stoommachines in fabrieken namen vanaf 1850 het thuis spinnen en weven over en Twente kreeg aansluiting op het spoorwegnet. Begin 20ste eeuw werd Twente heringericht met kapitaal verdiend in de textiel: er verschenen villa’s op iedere heuvel, maar ook voorzieningen als een moskee, parken, scholen en sociale woningbouw.

Activiteiten
Beleef het Twentse textielverleden door rondleidingen, films, een treinreis in een stoomlocomotief, wandelroutes, lezingen en zelfs met een helikoptervlucht boven Twente, waarbij je de highlights uit de Twentse textielgeschiedenis vanuit de lucht bekijkt. Een historische bus pendelt gratis vanaf het Centraal station van Enschede. Je kunt ook kiezen voor een geheel verzorgde betaalde (historische) busreis, waarbij u drie locaties bezoekt en deelneemt aan de daar geboden activiteiten. Kijk voor een overzicht van alle opengestelde monumenten en activiteiten op de website.

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019