7-Jul-2018 10.00 - 17.00 uur

Open Monumentendag Special: Schatten van de Schelde

Op zaterdag 7 juli zal in Vlissingen een bijzonder stuk maritieme historie tot leven worden gebracht. Tijdens de Open Monumentendag Special Schatten van de Schelde kan het publiek genieten van het indrukwekkende industriële erfgoed dat deel uitmaakt van de Vlissingse Scheldewerf.

Deze werf is de plek waar de Zeeuwse scheepvaartindustrie haar hoogtepunt beleefde. Al in de 17e eeuw werden op het Scheldeterrein schepen gebouwd voor visserij, handel, oorlog en kaapvaart. Inmiddels schieten strakke nieuwbouwprojecten uit de grond en krijgt divers erfgoed een interessante herbestemming. Het Scheldeterrein is kortom een gebied met een rijke historie en een veelbelovende toekomst.

In 1875 komt deze Rijkswerf in handen van de Koninklijke Schelde Groep, en dat blijft zo totdat de gemeente in 2003 het terrein aankoopt. Veel Vlissingers voelen een band met het Scheldeterrein, omdat ze er zelf gewerkt hebben of mensen kennen die er een betrekking hadden. In de jaren vijftig was De Schelde de grootste werkgever van de Zeeuwse havenstad, er werkten meer dan 4.600 mensen op de werf. Vroeger zei men weleens: “Als De Schelde niest is heel Vlissingen verkouden”. De restauratie van de Scheldekraan en het Dok van Perry liet dan ook weinig Vlissingers ongeroerd – het zijn de symbolen van een belangrijk maritiem verleden.

Tijdens Schatten van de Schelde kunnen liefhebbers van scheepvaart, van industriële architectuur, van Zeeuwse historie of gewoonweg van cultureel erfgoed hun hart ophalen bij de diverse gratis te bezoeken locaties. Gidsen zullen klaarstaan om allerlei details te delen over hetgeen zich daar heeft afgespeeld. Indrukwekkende gebouwen als de Machinefabriek en de Timmerfabriek tonen gigantische kranen, pijpen, en andere overblijfselen die het bewijs zijn van een bloeiende industrie. Het Dok van Perry is de plek waar beroemde schepen te water werden gelaten, en vanuit de Verbandkamer werd een belangrijke ontdekking gedaan.

DEELNEMENDE LOCATIES EN ACTIVITEITEN

Alle locaties zijn geopend van 10:00 tot 17:00 uur en zijn gratis te bezoeken.

1. Machinefabriek De Willem Ruysstraat 99, Vlissingen >> elk heel uur een toelichting

2. Scheldekraan naast de Machinefabriek

3. Timmerfabriek Koningsweg 37, Vlissingen >> elk heel uur een toelichting

4. Zware Plaatwerkerij Peperdijk 263, Vlissingen >> elk heel uur een toelichting

5. Verbandkamer De Willem Ruysstraat 100, Vlissingen >> elk heel uur een toelichting

6. Hoofdkantoor Koninklijke Schelde Groep Glacisstraat 165, Vlissingen >> elk heel uur een toelichting

7. Dok van Perry Dok van Perry, Vlissingen

8. Theehuis Dok van Perry, Vlissingen

9. Voormalig torpedowerkschip Mercuur Houtkade, Vlissingen >> elk heel uur een toelichting

10. Helling Helling, Vlissingen

11. Lasloods Tweede Binnenhavenweg 8, Vlissingen >> elk heel uur een toelichting

De Watertaxi verzorgt een leuke en verrassende rondvaart door het Scheldekwartier. Vertrekpunt is de oude Dokhaven waarin één van de oudste droogdokjes van Europa ligt, het “Dok van Perry”. Tijdens de rondvaart komen we een aantal maritieme bedrijven tegen en als we geluk hebben varen er plezierjachten van of naar de zee. Daarna vaart de watertaxi door naar de Lasloods. Vertrek: tussen 10:00 en 17:00 uur vertrekt de watertaxi elk half uur vanaf Steiger Dokhaven/Dok van Perry, Vlissingen.

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019