25-Jun-2016 Van Assenraadstraat 2, 3814 BK Amersfoort
Entree is gratis

Open Monument van de Maand juni: Christelijke Nationale School in Amersfoort

Op zaterdag 25 juni is de Christelijke Nationale School met de bijbel in Amersfoort het Open Monument van de Maand juni. Deze school, gebouwd in 1928 door architect B.W. Plooij, was tot 1979 in gebruik als school en is een mooi voorbeeld in de stijl van de Amsterdamse School. Sinds 2014 wordt het schoolgebouw bewoond. Dit is de eerste keer dat het pand wordt opengesteld voor publiek. Elke maand roept Stichting Open Monumentendag een monument in Nederland uit tot Open Monument van de Maand. Daarmee wil de stichting het grote publiek de kans geven om bijzondere plekken in Nederland te bezoeken.

Amsterdamse School
In de periode 1916-1930 werd in Amsterdam veel ontworpen in een expressionistische architectuurstijl. Bekende architecten die veel ontwierpen voor de stad waren Michiel de Klerk en Piet Kramer, aangezien de meeste architecten werkten en woonden in Amsterdam, kreeg deze architectuurstijl de naam Amsterdamse School. Ook buiten Amsterdam werd naar deze architectuurtrend ontworpen. Zo ook door de Amersfoortse architect Bastiaan Willem Plooij (1890-1955). De Christelijke Nationale School (1928) kreeg herkenbare stijlelementen mee, zoals de halfronde erkers op de hoeken van het gebouw, de lichtkoepel op het dak en de uitstulpingen bij de hoofdingang.

Wonen in een oude school
Na zo’n 50 jaar dienst te hebben gedaan als school werd dit pand in gebruik genomen als wijkgebouw; in de jaren ’80 van de vorige eeuw werd het een buurthuis (‘De Roef’) en rond 2008 werd het een Vrouw en Kind Centrum. Toen het pand in 2015 te koop stond hebben de huidige eigenaren besloten dat dit een ideale plek was om te wonen en werken. Momenteel wordt het pand dan ook bewoond en ondertussen gerestaureerd onder begeleiding van een architect (Hund Falk architecten).

Programma
Op zaterdag 25 juni 2016 is de voormalige Christelijke Nationale school met de bijbel gratis opengesteld voor publiek van 10.00 tot 16.00 uur. Er vinden onder meer rondleidingen plaats, waarbij  de plannen voor de huidige verbouwing en restauratie te zien zullen zijn. Daarnaast is er voor de jeugd wat leuks te doen. Adres: Van Assenraadstraat 2, 3814 BK Amersfoort.

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019