8-Aug-2015 Geopend van 11.00 tot 17.00 uur
Entree is gratis

Open Monument van de Maand augustus

Kasteel Groeneveld is uitgeroepen tot het Open Monument van de Maand augustus 2015. Zaterdag 8 augustus 2015 is het kasteel gratis geopend van 11.00 tot 17.00 uur. De openstelling is een opwarmer in de aanloop naar Open Monumentendag 2015 in het tweede weekend van september. Het thema dit jaar is ‘Kunst & Ambacht’. Kasteel Groeneveld is een monument waarin kunst en historie samengaan.

Rococo komt tot leven
Kasteel Groeneveld in Baarn is een 18e-eeuwse buitenplaats, gebouwd rond 1710 en één van de mooiste voorbeelden van de Rococo. De rijke geschiedenis komt tot leven door onder andere de originele behangselschilderingen en het stucwerk van Van Logteren uit de 18e-eeuw. In de naoorlogse periode was Groeneveld een vrijplaats voor Amsterdamse schrijvers en kunstenaars. Kasteel Groeneveld is nu in beheer bij Staatsbosbeheer.

Leuk voor het hele gezin!
Zaterdag 8 augustus 2015, van 11.00 tot 17.00 uur, is Kasteel Groeneveld gratis opengesteld voor publiek. In het kasteel staat de verrassende en interactieve familietentoonstelling ‘Nederland is een feest!’. De originele prenten van het boek ‘Nederland’ van Charlotte Dematons (Lemniscaat, 2012) vormen de rode draad. De spannende zolder in het kasteel is omgetoverd tot een grote speelplaats waar kinderen zich kunnen uitleven op spellen zoals twister in Den Haag, racen in de Kameleon en dieren vangen op de Veluwe Ook buiten is het een feest met de kinderroute in het park, waarin aan de hand van de prenten vragen voorbij komen over kasteel, landgoed en omgeving. Er is meer te beleven bij het kasteel in augustus: bezoek de tentoonstelling The Owlery Project, bekijk de illustraties van de winnaars van de Lemniscaat Illustratiewedstrijd of doe mee met de Foto-wandeling in het park aan de hand van foto’s van fotograaf Fred Willems.

Monumenten van Staatsbosbeheer
Staatsbosbeheer beheert niet alleen natuur maar ook in totaal zo’n 800 monumenten: landgoederen, historische tuinen, woonhuizen, boerderijen, religieuze, militaire en industriële monumenten. Bijna alle monumenten getuigen van een bijzonder samengaan van natuur en cultuur. Denk aan zeldzame korstmossen op een hunebed of eeuwenoude forten waarin vleermuizen overwinteren of een watermolen die zorgt voor een waterpeil waarbij dotters en lepelaars gedijen.

Het Open Monument van de Maand is een initiatief van Stichting Open Monumentendag. De stichting wil de publieke belangstelling voor monumenten vergroten en meer draagvlak creëren voor het behoud van monumenten. Het Open Monument van de Maand wordt georganiseerd in aanloop naar Open Monumentendag 2015, in het weekend van 12 en 13 september. Tijdens deze dag zijn duizenden monumenten in Nederland gratis toegankelijk voor publiek. De Open Monumentendag is onderdeel van de European Heritage Days.

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019