12-Mar-2016 Burg. Tutein Noltheniuslaan 14, 7316 BH Apeldoorn
Geopend tussen 11.00 en 16.00 uur Entree is gratis

Open Monument van de Maand maart: De Zeeuwsche Knoop

Elke maand wordt een Nederlands monument extra onder de aandacht gebracht als Open Monument van de Maand. Huis De Zeeuwsche Knoop in Apeldoorn is uitgeroepen tot Open Monument van de Maand maart. Op zaterdag 12 maart kan iedereen daarom dit bijzondere woonhuis van binnen bewonderen. Toegang is uiteraard gratis.

Arts & Crafts

Huis ‘De Zeeuwsche Knoop’ aan de Burg. Tutein Noltheniuslaan in Apeldoorn, is gebouwd in 1909. Het is geen museum of groots monumentaal bouwwerk, maar gewoon een woonhuis met atelier. Voor liefhebbers van de Arts&Crafts-stijl en Jugendstil is dit rijksmonument evenwel een ‘must’ om te bezichtigen.

Veel originele details van het ontwerp van de Apeldoornse architect en aannemer Chris Wegerif (1859-1920) zijn er te zien, evenals details die de opdrachtgever en bewoner, de van oorsprong Zeeuwse kunstenaar Pieter Puype (1874-1942), ontwierp. Zo bevat de gevelversiering van het huis meerdere symbolen.

In 2015 was het huis dan ook al opengesteld tijdens de Open Monumentendag. Kort daarna kwam dit rijksmonument in handen van een nieuwe eigenaar, die het momenteel laat verbouwen, met behoud van het authentieke karakter. Na de verbouwing zal de eigenaar met zijn gezin het huis als woning in gebruik nemen. Wie het nog niet van binnen heeft gezien heeft daarom op 12 maart nog de kans!

Avant-gardistische kunstenaarskringen

Het huis heeft een boeiende geschiedenis te vertellen, verbonden aan bouwer en opdrachtgever. Pieter Puype was een van Walcheren afkomstige kunstenaar die, nota bene op voordracht van Burgemeester Tutein Nolthenius, naar Apeldoorn kwam om daar op diverse scholen tekenles te geven. In zijn atelier gaf hij ook privé tekenlessen aan Koningin Wilhelmina. Puype heeft tal van beeldhouwwerken en andere kunstwerken aan Apeldoorn nagelaten, waarvan er nog diverse in de openbare ruimte zijn te zien.

Aannemer Chris Wegerif was de ‘pater familias’ van een rond 1900 zeer actieve Apeldoornse familie van aannemers en architecten, onder wie ook Chris’ neef: de architect Ahazverus Hendrikus Wegerif (1888-1963). Chris Wegerif bewoog zich in kringen van in zijn tijd vernieuwende kunstenaars, van wie velen, zoals Pieter Puype, ook huisvriend waren van Chris en zijn vrouw Agathe Wegerif-Gravestein (1867-1944). Agathe zelf was bovendien een avant-gardistisch textiel-kunstenares.

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019