3-Apr-2016 Adres ingang en parkeerplaats: tegenover Achterdijk 21, Bunnik
Gratis geopend op 3 april van 10.00 tot 17.00 uur Tussen 11.00 en 16.00 uur zijn er gratis rondleidingen over het fortterrein.

Open dag Waterliniemuseum Fort bij Vechten

Fort bij Vechten is gebouwd aan het einde van de 19e eeuw. Dit sfeervolle, groene fort met zijn karaktervolle historische gebouwen is het op een na grootste fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Sinds oktober 2015 is hier het Waterliniemuseum gevestigd. Het interactieve museum voor jong en oud vertelt het bijzondere verhaal van de waterlinies in Nederland.

De tentoonstelling over de waterlinies is gevestigd in een prachtig nieuw gebouw, ontworpen door de architect Anne Holtrop. Net als veel van de historische gebouwen is ook deze nieuwbouw met grond gedekt. In de patio ligt een 50 meter lange maquette van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, met rivieren en polders die echt onder water lopen. Een van de topattracties in het museum is een virtuele parachutesprong boven de waterlinie met een oculus rift bril.
Naast de hoofdtentoonstelling zijn er, verspreid over het terrein, diverse andere exposities en wandelingen. Zo vertelt soldaat Been in het reduit hoe het was om te leven op een fort tijdens WOI. Deze tentoonstelling, in het mooiste gebouw op het fort, is speciaal gemaakt voor kinderen.

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019