18-Dec-2016

Open dag Stichting Stoommachine Oisterwijk

De vrijwilligers van de “Stichting Stoommachine Oisterwijk” zetten op zondag 18 december voor de laatste maal dit jaar hun deuren weer open. Op deze dag kan iedereen van 11.00 uur tot 16.00 uur komen kijken naar de 1300 PK grote Carels stoommachine uit 1924. Deze stoommachine van Belgische komaf zal ook weer draaien.

Als extra vertonen ze nu om 12:00; 13:30 en 15:00 de film “mijn Verhaal” van Dianne Merks over de sluiting van de KVL met de kunstwerken/gereedschappen van Frans Stokkermans. Eenmalige mogelijkheid.

De toegang voor zowel volwassenen als kinderen is gratis. U kunt tegen betaling weer een heerlijk kopje koffie of thee komen drinken, of een heerlijke kop erwtensoep komen eten. Deze inkomsten zullen dan ook weer volledig worden aangewend voor het verder renoveren van deze stoommachine.

Om deze stoommachine te kunnen bekijken moet U zijn op het KVL terrein, Almijstraat 14 te Oisterwijk. Momenteel is alleen de ingang bij Robert van Beckhoven in gebruik. Er is bij de stoommachine voldoende parkeergelegenheid.

Het Ketelhuis en de Machinekamer zijn in 2011 volledig gerestaureerd en sinds september 2015 draait de “Carels” stoommachine op luchtdruk. Tijdens de open dag worden er diverse films vertoond, o.a. van de werkzaamheden die door de vrijwilligers zijn verricht om de stoommachine in de Machinekamer in zijn oude glorie te herstellen. Op dit moment zijn de provincie en de vrijwilligers hard bezig om een gedeelte van de ondergrondse gangen onder het terrein te renoveren. Zodat over een tijdje de bezoekers hierin een kijkje kunnen nemen.

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019