27-Feb-2016 Maasvallei, parkeerplaats Hompesche Molen, Molendijk 6 6107 AA Stevensweert (Maasgouw)

Op bezoek in de hoogste molen van Limburg

De Hompesche Molen in Stevensweert kent een rijke geschiedenis en heeft een belangrijke rol vervuld voor de omgeving. Reinaert Vincent de Hompesch liet in 1722 de molen bouwen in de zichtas van een van de lanen van Kasteel Walburg. Het kasteel is verdwenen maar de landschapselementen zijn nog deels zichtbaar. Natuur en monumenten horen bij elkaar. Natuurmonumenten maakt dit graag beleefbaar en zal volgend jaar het landgoed Walburg weer zichtbaar maken in het landschap. Zo kan de band tussen de molen en het kasteel worden hersteld.

Het team van de vrijwillige molenaars staat (bijna) iedere tweede en laatste zaterdag van de maand, tussen 13.00u en 16.00u, klaar om bezoekers persoonlijk te informeren over de molen. Bezichtiging van de hoogste molen van Limburg met zijn diverse molenzolders en de maalinrichting is dan weer mogelijk. Geniet van hun verhalen vol uitleg over de werking, de renovatie en de historie van de gratis toegankelijke molen. Geniet van het superuitzicht vanaf de stelling van de molen.

Aansluitend kunt u eventueel bij de brasserie met buitenterras genieten van een heerlijk hapje of drankje, terwijl de kinderen zich in de Speelnatuur amuseren.

Het bezoek is prima te combineren met de wandelroute “Rondje Molenplas”. Deze wandeling van 6 kilometer is opgenomen in de recreatiefolder over de Molenplas, op de website van Natuurmonumenten en in de gratis wandelapp van Natuurmonumenten.

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019