30-Nov-2014 14.00 - 16.00 uur
Molenweg 2
7448 RE Haarle
Gratis

Midwinterhoornblazen

Tussen de eerste zondag van advent en Driekoningen klinken in het oosten van ons land de mystieke klanken van de midwinterhoorn.

De midwinterhoorn is een grote, licht gebogen houten hoorn, gemaakt van berken-, elzen- of wilgenhout, met een lengte tussen de 120 en 150 centimeter. Hij lijkt wat uiterlijk betreft op een alpenhoorn. Er bestaan drie soorten hoorns: de ‘natte’, de ‘droge’ en ‘gekuipte’ hoorns. De natte en droge hoorn worden met de hand gemaakt. De hoorns worden ofwel aan elkaar gelijmd (de droge hoorn) of in water gehangen, waardoor de twee houten helften opzwellen en naadloos op elkaar passen en de naden hermetisch worden afgesloten (de natte hoorn). Aan de hoorn is een uitneembaar mondstuk bevestigd, de ‘hap’, dat gemaakt wordt van vlierhout, het liefst van één jaar oud.

Aankondiging kerstkind
De midwinterhoorn wordt veel in Twente, de Veluwe en de Achterhoek geblazen. Het is een echte wintertraditie, want alleen in de midwinterperiode mag er op het houten instrument gespeeld worden, zoals de naam ‘midwinterhoorn’ al verraadt. De hoorn wordt vanaf de eerste zondag van advent geblazen om de komst van het kerstkind aan te kondigen. Met Driekoningen, op 6 januari, wordt er afgeblazen en worden de midwinterhoorns weer opgeborgen tot november. In deze periode wordt er meerdere malen geblazen bij kerstmarkten en andere evenementen.

Haarlese Midwinterhoorngroep
Natuurmonumenten heeft de Haarlese Midwinterhoorngroep uitgenodigd om het blaasseizoen te komen openen op de Sprengenberg. In excursieschuur De Pas zijn warme dranken te koop. De Haarlese blazers demonstreren daar hoe een midwinterhoorn wordt gemaakt en leggen uit wat het verschil is tussen een natte en een droge hoorn. Deelname is gratis en aanmelden is niet nodig.

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019