13-Aug-2016 Zuiderzeemuseum Enkhuizen
13 en 14 augustus 2016

Maritiem festival Zuiderzeemuseum

Het programma voor het Maritiem festival is ook dit jaar weer goed gevuld en er is voor alle leeftijden iets te beleven. Naast de optredens van diverse artiesten en groepen zijn er verschillende ambachtsdemonstraties en kun je varen met een klompbootje.

In de Marker haven, ook dit jaar weer één van de thuishavens van de Vereniging Botterbehoud, leggen allerlei historische boten aan. Op zaterdag en zondag vaar je met deze boten het IJsselmeer op en leer je van alles over de geschiedenis van de visserij. Op de kade hangt de geur van vers gerookte vis en ambachtslieden tonen hoe katrollen, netten en zeilen vroeger werden gemaakt.

Zeeliederen en shanty’s

Liefhebbers van zeeliederen en shanty’s kunnen door het hele buitenmuseum genieten van muziek. In totaal treden er gedurende het weekend ruim honderd artiesten op.

Zuiderzeemuseum overspoeld

In 2016 staat water centraal in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Het is dan namelijk honderd jaar geleden dat het Zuiderzeegebied voor het laatst is getroffen door een grote overstroming. Dit lijkt lang geleden, maar watersnoodrampen komen op veel plaatsen in de wereld helaas nog steeds voor.

Het lijkt of een deel van het buitenmuseum na een dijkdoorbraak is overspoeld. Betreed het rampgebied om een idee te krijgen van de ravage en stank. Loop over de steigers langs de getroffen huizen en ga in gesprek met de bewoners over de impact en gevolgen van deze watersnoodramp. Ontdek verder wat je zelf wel en juist niet moet doen tijdens een overstroming. En zie wat Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier in Noord-Holland doet om een watersnoodramp te voorkomen. Veilig wonen onder zeeniveau is immers nooit vanzelfsprekend.

Buitenmuseum

De museumveerboot brengt je over het IJsselmeer naar het buitenmuseum waar je een wandeling door de geschiedenis maakt. Loop over de klinkerstraatjes langs meer dan honderdveertig authentieke huizen, winkels en werkplaatsen, zoals een kerk, een visrokerij, winkels en woonhuizen uit dorpen rond de voormalige Zuiderzee. Help ambachtslieden in de Marker haven bij het breien van de netten, draai een touw in elkaar bij de touwslagerij, help de dienstmeid een handje of ga in gesprek met de Urker ‘bewoners’. Aan de stadsgracht vind je de verkleedkist, waaruit kinderen kleurrijke klederdracht mogen kiezen en aantrekken. Eet een hapje mee met een huishouden uit 1920 of proef een versgerookt visje bij de rokerij. Verschillende presentaties bieden een moderne interpretatie van traditionele technieken, materialen en thema’s, zoals het touwproject van Christien Meindertsma naast de touwslagerij.

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019