15-Aug-2015 Zaterdag 15 en zondag 16 augustus

Maritiem festival Zuiderzeemuseum Enkhuizen

Op zaterdag 15 en zondag 16 augustus vindt het jaarlijks terugkerende Maritiem festival bij het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen plaats. Het programma staat dit weekend bol van de activiteiten en er is voor alle leeftijden iets te beleven. Naast de gezellige optredens van diverse artiesten en groepen zijn er verschillende ambachtsdemonstraties en kun je varen met een klompbootje.

In de Markerhaven, ook dit jaar weer één van de thuishavens van de Vereniging Botterbehoud, leggen allerlei historische boten aan. Op zaterdag en zondag kun je met deze boten het IJsselmeer op varen en leer je van alles over de geschiedenis van de visserij. Op de kade hangt de geur van vers gerookte vis en ambachtslieden tonen hoe katrollen, netten en zeilen vroeger werden gemaakt.

Zeeliederen en shanty’s
Liefhebbers van zeeliederen en shanty’s kunnen door het hele buitenmuseum genieten van muziek. In totaal treden er gedurende het weekend ruim honderd artiesten op.

Buitenmuseum
De museumveerboot brengt je over het IJsselmeer naar het buitenmuseum waar je een wandeling door de geschiedenis maakt. Loop over de klinkerstraatjes langs meer dan honderdveertig authentieke huizen, winkels en werkplaatsen, zoals een kerk, een visrokerij, winkels en woonhuizen uit dorpen rond de voormalige Zuiderzee. Help ambachtslieden in de Marker haven bij het breien van de netten, draai een touw in elkaar bij de touwslagerij, help de dienstmeid een handje of ga in gesprek met de Urker ‘bewoners’. Aan de stadsgracht vind je de verkleedkist, waaruit kinderen kleurrijke klederdracht mogen kiezen en aantrekken. Eet een hapje mee met een huishouden uit 1920 of proef een versgerookt visje bij de rokerij. Verschillende presentaties bieden een moderne interpretatie van traditionele technieken, materialen en thema’s, zoals het touwproject van Christien Meindertsma naast de touwslagerij.

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019