14-Dec-2014 14.00 - 16.00 uur
Kasteellaan 1
7731 PJ Ommen
€7,00 per persoon
leden natuurmonumenten €4,00

Kijk binnen in kasteel Eerde

Ga zondag 14 december mee met de boswachter en bezoek landgoed Eerde. We nemen zelfs een kijkje in het kasteel, dat normaal niet toegankelijk is.

Ontdek hoe uniek kasteel Eerde is. Bovendien neemt de boswachter je mee door de mooie parkbossen. Ga mee en waan je terug in de 18de eeuw!

Over kasteel Eerde
Kasteel Eerde ligt aan de weg tussen Ommen en Den Ham (aan de Kasteellaan 1). Het kasteel stamt uit de 13e eeuw. Het huidige huis is in de 17e eeuw gebouwd. Het huidige kasteel Eerde met zijn beide bouwhuizen dateert uit 1715 en is gebouwd in opdracht van de toenmalige eigenaar van Eerde, Johan Werner baron van Pallandt. Maar al lang voor die tijd was er sprake van een Huis Eerde op deze plek. In de tweede helft van de veertiende eeuw liet Evert van Essen hier een versterkt huis bouwen. Het was een waar roofriddersnest, van waaruit deze Evert in de wijde omgeving roofde en plunderde.

Roofridder
Zo bont maakte hij het, dat de bisschop van Utrecht, die ook landsheer was van Overijssel, het nodig vond om in 1380 met een groot leger op te trekken, om aan de rooftochten een einde te maken . Na een belegering van maar liefst vijf weken gaf de roofridder zich over. Het kasteel werd in brand gestoken. Volgens oude documenten duurde het een maand voordat het vuur doofde. Evert van Essen stierf kort daarna, in 1382.

Twickel
Het huis werd herbouwd en kreeg verschillende bewoners, totdat het in 1419 in het bezit kwam van het geslacht Van Twickelo. Jan Baptista van Renesse, die getrouwd was met Adriana van Twickelo, werd in 1588 heer en meester. De familie Van Renesse bleef eigenaar totdat Eerde in 1706 werd verkocht aan de eerder genoemde Johan Werner van Pallandt. Met zijn komst braken nieuwe tijden aan, want hij liet het huis herbouwen als een statige edelmanswoning, met grachten en bouwhuizen. Ook het landgoed werd door hem verfraaid en vergroot en de havezate Eerde groeide uit tot een landgoed van 1667 ha met ruim twintig boerderijen.

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019