9-Sep-2017 Zaterdag 9 september 2017 tot 28 oktober 2017

I-FIKZ: evenementenreeks rond Zaanse industriecultuur

De Zaanse industriecultuur is op unieke wijze ontstaan, omdat er nergens anders in Europa zoveel verschillende bedrijvigheid te vinden was op zo’n klein oppervlak. Tijdens I-FIKZ, een evenementenreeks in september en oktober, kunnen bezoekers op culturele wijze kennismaken met de Zaanse industriecultuur van toen én nu. Van boottochten tot backstage bij de maakindustrie. De kaartverkoop is nu gestart.

Industrie en samenleving zijn sterk met elkaar verbonden in de Zaanstreek. Veel van het overal aanwezige industriële erfgoed is nog altijd in gebruik of vindt weer nieuwe bestemmingen. Ook zijn er grote multinationals met een rijke historie gevestigd. Deze ingrediënten vormen de basis van I-FIKZ.

Voor de volgende onderdelen is de kaartverkoop gestart:

Zaansafari: varen langs industrieel erfgoed
Een 2,5 uur durende schemervaartocht in aanwezigheid van een meesterverteller, langs spectaculair verlicht industrieel erfgoed.

Expeditie Industrie: pendelen tussen heden en verleden
Tijdens een Expeditie Industrie gaan deuren open die normaal gesproken gesloten blijven. Deelnemers doen per fiets enkele bijzondere plekken aan. Zo komen zij meer te weten over de roots van de Zaanse bedrijvigheid én krijgen zij een unieke kans om achter de schermen te kijken bij grote Zaanse bedrijven. Er zijn twee thema’s: Zeil en Papier.

Reizigers: theateravontuur in honderd jaar oud pakhuis
Pakhuis de Vrede, een voormalige meelfabriek, is dit jaar precies honderd jaar oud. In het imposante gebouw zijn nog veel originele elementen bewaard gebleven. Het inspireerde theatermakers tot een voorstelling met als thema ‘Reizigers’.

Cacaomaand: duik in het verleden van de cacao-industrie
In de Zaanstreek staan van oudsher de grootste cacaoverwerkingsbedrijven van het land. Oktober is cacaomaand, met tal van verdiepende én smakelijke activiteiten. In samenwerking met de Maand van de Geschiedenis.

Meer informatie
Dit is slechts een deel van het uitgebreide programma. Meer informatie en kaartverkoop: www.ifikz.nl.

Over I-FIKZ
I-FIKZ is een jaarlijks terugkerende evenementenreeks rond de Zaanse industriecultuur. De organisatie is in handen van de Stichting Zaanse Industriecultuur, die als doel heeft om een creatieve verbintenis te vormen tussen het industrieel erfgoed, de maakindustrie en de Zaanse samenleving. Het programma komt tot stand in samenwerking met de grote Zaanse industrie.

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019