6-Oct-2018 Fietsenstalling 2 naast parkeerplaats P1 van het Nationaal Militair Museum, Verlengde Paltzerweg 1 te Soesterberg. De gidsen staan klaar.

Fietsexcursie Militaire Historie

Vliegbasis Soesterberg, ooit de bakermat van de Koninklijke Luchtmacht heeft zich ontwikkeld tot een uniek natuurgebied: Park Vliegbasis Soesterberg. Een groot deel van de voormalige vliegbasis is sinds 15 december 2017 eigendom van Utrechts Landschap, natuurwaarden en militaire historie zijn daarmee veilig gesteld. Ook op het buitenterrein van het Nationaal Militair Museum is ruimte voor natuurontwikkeling en militaire historie.

De gidsen van vliegbasis Soesterberg nemen belangstellenden mee terug in de tijd op een fietsexcursie over het terrein. Je fietst een afstand van ruim 10 kilometer over Park Vliegbasis Soesterberg, betreedt delen van het Park die niet vrij toegankelijk zijn en u krijgt toegang tot enkele historische gebouwen. Het noordelijk deel van de fietsexcursie leidt langs de Duitse schietbaan en naar de gedenkplaats ’33 van Soesterberg’: sporen uit de Tweede Wereldoorlog. Ook de kerosineheuvel en het munitiepark die stammen uit de periode dat de vliegbasis dienst deed als NAVO-basis bevinden zich in dat deel van het gebied.

In het sheltergebied, het ‘Amerikaanse deel’ betreedt je de Amerikaanse Commandobunker en/of de ondergrondse legering en ervaart zo aan den lijve de oorlogsdreiging ten tijde van de spanningen tussen Oost en West: de Koude Oorlog. De gidsen openen shelterdeuren om je een indruk te geven van het gebruik van die bouwwerken.
De fietsexcursie Historie Vliegbasis vindt iedere eerste en derde zaterdagmiddag van de maand plaats. Neem zelf je fiets mee. Duur van de fietsexcursie ca. 2,5 uur.

Park Vliegbasis Soesterberg was een militair terrein. In het gebied zijn niet-gesprongen explosieven aanwezig. De wandel- en fietspaden zijn gecontroleerd en veilig bevonden. Ga niet van de paden af.
Kijk voor meer informatie en reserveren op de website.

Bron foto: Commons Wikimedia

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019