5-Sep-2015 3 t/m 5 en van 10 t/m 13 september 2015

Castellumverhalen – Geschiedenissen van Leidsche Rijn

Speciaal voor de feestelijke openingsmaand van Castellum Hoge Woerd is aan de hand van vijf archeologische vondsten de theatervoorstelling Castellumverhalen – Geschiedenissen van Leidsche Rijn gemaakt. Deze unieke Utrechtse theaterproductie van Podium Hoge Woerd wordt gemaakt in samenwerking met Museum Hoge Woerd. Het publiek beleeft een theatrale ontdekkingstocht door Castellum Hoge Woerd aan de hand van verhalen van 3000 jaar geschiedenis van stadsdeel Leidsche Rijn. De voorstelling wordt geschreven door vijf Utrechtse schrijvers en gemaakt door Utrechtse theatermakers en acteurs. Castellumverhalen is te zien van 3 t/m 5 en van 10 t/m 13 september 2015.

Castellumverhalen – Geschiedenissen van Leidsche Rijn
Ontdek de geschiedenis van Leidsche Rijn tijdens een theatrale route kris kras door het gloednieuwe Castellum Hoge Woerd. Uit de vele vertellingen van stadsarcheoloog Erik Graafstal over archeologische vondsten zijn vijf korte voorstellingen gemaakt, die samen één geheel vormen. Wie droeg ooit het gouden collier met stenen afkomstig uit India? Wie was Frederik Utenham die in 1481 op de Neude werd terechtgesteld? Wat vertellen de resten van de neergestorte Juncker uit 1940 over de omgekomen Duitse piloot? Ga op ontdekkingstocht in Castellum Hoge Woerd en leer de rijke geschiedenis kennen uit de directe omgeving.

Utrechtse schrijvers
Vijf Utrechtse schrijvers schreven de verhalen aan de hand van archeologische voorwerpen uit de historie van Leidsche Rijn. Elke schrijver kreeg een ander tijdvak en voorwerp toebedeeld: Daphne de Bruin (De Vrijstaat) schreef de toneeltekst ‘Magische Plek’ over de prehistorie, Enver Husičić schreef ‘Het lijk in het wiel’ over de Romeinse Tijd en Erik Snel (Theatergroep Aluin) schreef ‘Dame met gouden collier’ over de vroege Middeleeuwen. Paul Feld (Sharing Arts Society) nam de Late Middeleeuwen voor zijn rekening met ‘Onwaarschijnlijke roofridder’ en Enne Koens schreef ‘De Junker’ over de Moderne Tijd en de Tweede Wereldoorlog.

Utrechtse theatermakers
Utrechtse theatermakers gingen vervolgens aan de slag met deze toneelteksten: Monique Corvers (Het Filiaal theatermakers), Thibaud Delpeut (Theater Utrecht), Floor Leene (NUT), Greg Nottrot (NUT) en Victorine Plante (Theatergroep Aluin). Samen met vijf professionele acteurs en vijf acteurs in opleiding van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht maakten zij elk een eigen voorstelling. Het resultaat is de theatrale ontdekkingstocht Castellumverhalen – Geschiedenissen van Leidsche Rijn.

Museum Hoge Woerd
De voorstelling wordt gemaakt in samenwerking met Museum Hoge Woerd, één van de partners in Castellum Hoge Woerd. Het museum bestaat uit drie onderdelen. In het paviljoen staat het pronkstuk: het Romeinse schip De Meern I. Vanuit de vier poorttorens vertellen ‘Vensters op het Verleden’ over de functie van het oorspronkelijke castellum, het omliggende kampdorp en de limes. Later dit jaar wordt het derde onderdeel van het museum opgeleverd: de permanente expositie over 3000 jaar wonen en werken in Leidsche Rijn.

Podium Hoge Woerd
Podium Hoge Woerd is hèt nieuw vlakke vloer theater van en voor Leidsche Rijn, Vleuten en De Meern en wordt geëxploiteerd door Theater Kikker. Bezoekers kunnen hier in een intieme en unieke zaal met 229 stoelen genieten van cabaret en kleinkunst, theater, dans en muziek en jeugd- en familievoorstellingen. Ook is er een buitenpodium voor openluchtvoorstellingen.
Op www.podiumhogewoerd.nl vindt u het volledige programma.

Castellum Hoge Woerd
Podium Hoge Woerd en Museum Hoge Woerd maken deel uit van Castellum Hoge Woerd. Precies op de plek waar 2000 jaar geleden een Romeins fort stond, staat Castellum Hoge Woerd. In en rond de moderne interpretatie van het fort bevinden zich een theater, een moderne stadsboerderij, een museum en een café-restaurant. Castellum Hoge Woerd is vanaf 30 augustus 2015 geopend.

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019