22-Mar-2015 Zondag 22 maart 2015, 10:00 uur t/m 17:00 uur
Pompstraat 17, 5481 BL Schijndel Gratis toegang

Bezoek op 22 maart gratis Het Museum Jan Heestershuis in Schijndel

Het Museum Jan Heestershuis in Schijndel is uitgeroepen tot het Open Monument van de Maand maart 2015. Op zondag 22 maart is het Museum Jan Heestershuis, het voormalige woon- en werkverblijf van kunstenaar Jan Heesters, van 10.00 uur tot 17.00 uur gratis geopend voor publiek.


Om 12.00 uur, 14.00 uur en 15.30 uur wordt een rondleiding gegeven. Je kunt je aanmelden voor de rondleiding via telefoonnummer: 073-5492276 of museum@schijndel.nl.

Museum Jan Heestershuis
Waar Jan Heesters (1893-1982) ook was: hij had potlood en papier bij de hand. Het Brabantse landschap en dorpsleven spelen een grote rol in zijn oeuvre. Maar ook zijn vele reizen waren een belangrijke inspiratiebron voor zijn kunst. In zijn historische woning aan de Pompstraat in Schijndel is het museum gevestigd, waar de wereld van Jan Heesters tot leven komt. Het huis is authentiek ingericht met antieke meubels en voorwerpen. De pomp in de keuken en de kachel in de kamer-en-suite roepen bij veel bezoekers herinneringen op. Heesters was ook een verzamelaar. Zoals veel kunstenaars uit zijn tijd omringde hij zich met mooie voorwerpen. Opvallend zijn de religieuze beelden, het porselein en de schalen van Majolica aardewerk. De kunstwerken van Heesters, maar ook van zijn tijdgenoten, worden in zijn voormalig woonhuis en in het tentoonstellingspaviljoen geëxposeerd. Momenteel is er een tentoonstelling te zien van de Brabantse kunstenaar Antoon Kruysen die vooral in Frankrijk bekendheid heeft gekregen.

De openstelling is een opwarmer in aanloop naar Open Monumentendag 2015 met als thema ‘Kunst & Ambacht’, die zal plaatsvinden in het tweede weekend van september.

Kunst & Ambacht
Met Kunst & Ambacht zal op Open Monumentendag 2015 zowel de kunst als het ambacht in het monument centraal staan. Daarbij is er volop aandacht voor de architectuur en de inspiratiebron die monumenten zijn voor andere kunstvormen. Tegelijkertijd wordt de ambachtskant in het monument volop belicht met aandacht voor de decoratieve, toegepaste kunsten. In aanloop naar Open Monumentendag 2015 wordt elke maand een bijzonder monument opengesteld in het kader van het thema Kunst & Ambacht: het Open Monument van de Maand.

Klik hier voor meer informatie over het Museum Jan Heestershuis.

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019