25-Jan-2015 Cannerweg 800, Maastricht
http://www.jezuitenberg.nl

Bezoek Jezuïetenberg in Maastricht

De Jezuïetenberg in Maastricht is uitgeroepen tot het Open Monument van de Maand januari 2015. Op zondag 25 januari van 10:00 uur tot 16:00 uur is de groeve gratis geopend voor publiek en worden er doorlopend rondleidingen gegeven door experts van de Stichting Jezuïetenberg.

Wonderbaarlijk monument
Even buiten Maastricht bevindt zich één van de mooiste bewerkte kalksteengroeven ter wereld, de Jezuïetenberg. De ontginning vond plaats in de periode 1704 en 1880, toen men de mergel gebruikte als bouwsteen. Tussen 1860 en 1960 zochten studenten theologie en filosofie van de Jezuïetenorde op hun vrije middag ontspanning in de groeve. Zij maakten een plattegrond en talloze tekeningen in houtskool en kleur. Verder hakten zij een groot aantal reliëfs en beelden in de mergelwanden, bijvoorbeeld: gevleugelde stieren, het Alhambra (compleet met fontein en vijver), Christus naast Boeddha, het hoofd van Ramses II.

Handig om te weten
* De ingang van de Jezuïetenberg bevindt zich aan de Cannerweg aan de weg richting kasteel Neercanne, er is een parkeerplaats ter plaatse.
* Honden worden niet toegelaten.
* De Jezuïetenberg is ook met het openbaar vervoer bereikbaar: neem bus 34 vanaf de Markt in Maastricht.

Lees hier meer over het Open Monument van de Maand Januari.

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019