13-Sep-2014 12.00 - 17.00 uur
Rammekensweg
4389 TZ Ritthem
Gratis

Bezoek het oudste zeefort van West-Europa

Fort Rammekens ligt aan de rand van een uitgestrekt natuurgebied, dat met zijn kreken, bossen, schorren en duinen uitnodigt tot wandelen en genieten. In het gebied ligt ook een deel van de door de Fransen aangelegde verdedigingsgordel rond het fort, het zogenaamde kroonwerk.

Fort Rammekens: vijf eeuwen Zeeuwen binnen metersdikke muren
Het aan de Westerschelde bij Ritthem (Vlissingen) gelegen Fort Rammekens is het oudste zeefort van West-Europa. Het dateert uit 1547 en speelde ooit een belangrijke rol in de rijke, maritieme geschiedenis van Zeeland. Spaanse militairen, Hollandse watergeuzen, Engelse huurlingen, Zeeuwse Oost-en vooral West-Indiëvaarders, Franse revolutionairen, Duitse soldaten, ze hebben er allemaal hun sporen nagelaten.

Duistere halfbastions

Alleen al de binnenkomst met de zware, metershoge, dikke, houten deuren van de toegangspoort is een belevenis. Ronddwalend in de duistere halfbastions, de kazematten, de voormalige kruitkamers en in het imposante hoofdbastion krijgt u een beeld van vroeger tijden. Staande op het fort heeft u een fraai uitzicht op de Westerschelde en het tegenover gelegen Zeeuws-Vlaanderen.

 

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019