7-Mar-2015 4 maart t/m 31 mei 2015
Kasteellaan 1, 3455 RR Haarzuilens Châtelet: € 7,50 per persoon

Bezoek het ‘kloppend hart van Kasteel de Haar’

Voor het eerst in de geschiedenis gaat het Châtelet van Kasteel de Haar eenmalig open voor publiek. Historica Ileen Montijn is aangetrokken als gastconservator. 

Het ‘kleine kasteel’ ligt direct naast Kasteel de Haar, het grootste en meest luxueuze kasteel van Nederland. Het Châtelet is het kloppend hart van De Haar en is oorspronkelijk ontworpen als poortgebouw en als onderkomen voor de technische installaties van het grote kasteel.

Vanaf de jaren vijftig gebruikt de familie Van Zuylen van Nijevelt, woonachtig in het buitenland, het als familiehuis: dat is intiemer en praktischer dan het grote kasteel. Het ‘kasteeltje’, dat overigens groter is dan menig Nederlands kasteel, ondergaat sinds 2013 een volledige restauratie. Voordat de familie het Châtelet weer in gebruik neemt, krijgt het publiek drie maanden de gelegenheid het te bezichtigen. Van 4 maart tot en met 31 mei 2015 krijgen bezoekers de unieke kans om dit ‘Kloppend hart van De Haar’ te bezoeken, daarna gaan de deuren voorgoed weer dicht.

Voor ’t eerst te zien, nooit weer te zien
Nooit eerder in de historie van Kasteel de Haar is het poortkasteel of Châtelet opengesteld geweest. Dit is het privéhuis van de familie Van Zuylen van Nijevelt van De Haar, die in de loop van de 20ste eeuw het grote kasteel alleen nog voor bijzondere gelegenheden is gaan gebruiken. Het Châtelet heeft een grondige restauratie ondergaan, die nu bijna voltooid is. Net als het kasteel is het in 2000 eigendom geworden van Stichting Kasteel de Haar, maar de familie Van Zuylen behield het recht om er te wonen, en is ook betrokken bij de restauratie. Drie maanden lang, vlak voordat de familie het weer in gebruik neemt, krijgt het publiek de gelegenheid om rond te dwalen in de kamers waar hun privéleven zich jaren heeft afgespeeld. In sommige ruimtes wordt nog gestuct en geschilderd, andere zijn al klaar, of bijna. Veel van de historische interieurs ademen de middeleeuwse sfeer waarop meesterarchitect Pierre Cuypers en zijn zoon Joseph het patent hadden, maar er zijn ook elegant gestoffeerde vertrekken uit de tijd èn in de stijl van de belle époque.

Handige informatie
* ‘Het kloppend hart van De Haar’ is te zien van 4 maart tot en met 31 mei 2015.
* Het Châtelet is dagelijks geopend van 12.00 – 16.00 uur.
* Bezoekers kunnen op eigen gelegenheid rondlopen in het Châtelet. Tickets zijn verkrijgbaar aan de kassa van Kasteel de Haar.

Prijzen*:
Châtelet: € 7,50 p.p.,
Museumkaart: € 3,50 p.p. toeslag,
Kasteel en Châtelet (volwassen): € 17,50 (combi-ticket),
Kasteel en Châtelet (kind): € 12,50 (combi ticket)

*Bij de prijs is de toegang tot het park en de tuinen van Kasteel de Haar inbegrepen.

Klik hier voor meer informatie over Kasteel de Haar.

Benieuwd naar het hele verhaal van ‘het kloppend hart van de Haar’, klik hier.

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019