25-Jan-2017

Archeologische opgraving Kerkplein Arnhem in het zicht

Geïnteresseerden kunnen de archeologische opgraving aan het Kerkplein in Arnhem van uitzonderlijk dichtbij meemaken. Vanaf een speciale Archeologie Kiosk, een voor de gelegenheid omgebouwde rode scheepscontainer op het plein wordt het publiek uitgenodigd een kijkje te nemen om de opgraving te volgen. Daarnaast worden er rondom de opgraving een aantal publieksactiviteiten georganiseerd. Zolang de opgraving duurt zal een stadsarcheoloog ter plekke vanuit de Archeologie Kiosk regelmatig lezingen/toelichting geven over de voortgang van het onderzoek. Deze lezingen zijn ook via een livestream op internet te volgen.

Archeologische resten onder het Kerkplein
Tijdens vooronderzoek in maart zijn er onder de grond voor de Eusebiuskerk resten van Arnhem uit het jaar 900-1000 gevonden. Dit is de periode dat Arnhem zich als plaats naar een stad begon te ontwikkelen, vergelijkbaar met de archeologie die we in het Musiskwartier aantroffen. Over deze periode in de Arnhemse geschiedenis weten we nog bijzonder weinig, daarom is het een erg boeiende opgraving.

ArcheoHotspot Arnhem
Op locatie biedt een tijdelijke ArcheoHotspot tijdens de gehele opgraving als uitvalsbasis. Ook op andere locaties in het land staan (permanente) ArcheoHotspots. Dit zijn plekken waar iedereen gratis en zonder afspraak kan binnenlopen om zelf het vak van archeoloog te ervaren. Mensen kunnen er onder begeleiding van vrijwilligers meewerken aan de uitwerking van archeologisch onderzoek, eigen vondsten laten onderzoeken of gewoon kijken naar hoe archeologen te werk gaan

Activiteiten
De opgraving zelf vindt plaats vanaf 9 januari. De publieksactiviteiten rondom de opgraving duren van 10 januari tot zolang de opgraving duurt. Naar verwachting is dat half februari.

ArcheoHotspot Arnhem
Elke woensdag & vrijdag van 12:00 tot 16:00
De ArcheoHotspot is ter plekke bezig met vondsten uit de opgraving. Je kunt langskomen om het materiaal te bekijken en mee te helpen bij de bestudering ervan.

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019