1-Oct-2016

100-jarig Scheepvaartmuseum toont speciale collectie

De collectie van Het Scheepvaartmuseum had nooit kunnen ontstaan zonder de verzameldrift van individuen. Het verzamelen van unieke objecten is niet alleen iets van vroegere tijden. Waarom verzamelen en bewaren mensen? Om te pronken met hun bezit? Of om het verleden vast te houden?

De tentoonstelling ‘Drijfveer | 100 jaar verzamelen’ belicht de drijfveren die ten grondslag liggen aan de opbouw van de museumcollectie en legt verhalen bloot van meer dan 350 nooit eerder vertoonde objecten.

In de tentoonstelling loop je door vier prachtig ingerichte zalen die vier sociologische drijfveren vertegenwoordigen. Dit zijn de verzameldriften van de mens. Het zijn deze driften die in grote mate bepalen welke nautische objecten verzameld worden en wat de waarde is van deze spullen. De ‘hamsteraar’ versus de ‘topstukkenjager’, van vreemde snuisterijen tot iconische werken. In de vijfde zaal van de tentoonstelling kijken we naar het heden en de toekomst. Hoe zal de collectie zich verder ontwikkelen en welke maritieme werken zijn onlangs in de collectie opgenomen?

Het Scheepvaartmuseum pronkt ook: je ziet onder andere het onlangs verworven topstuk: ‘Gezicht op het IJ met ’s Lands Zeemagazijn’ te Amsterdam (1664) van Reinier Nooms, alias Zeeman. Verder loop je langs het bijzondere globepaar van Hondius (1613) en vullen schilderijen van Mesdag, Schelfhout en Van de Velde de lijst van grote meesters aan.

De tentoonstelling laat de diversiteit en rijkdom van de collectie van Het Scheepvaartmuseum zien en zal de bezoeker ongetwijfeld verrassen. ‘Drijfveer | 100 jaar verzamelen’ markeert het 100-jarig bestaan van de Vereeniging Nederlandsch Historisch Scheepvaart Museum en is te zien van 1 oktober 2016 t/m 2 juli 2017.

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019