Het Waterliniemuseum Fort bij Vechten: Open Monument van de Maand april

Elke maand wordt een Nederlands monument extra onder de aandacht gebracht als Open Monument van de Maand. Het Waterliniemuseum Fort bij Vechten in Bunnik is uitgeroepen tot Open Monument van de Maand april. Op zondag 3 april kan iedereen daarom dit bijzondere fort van binnen bewonderen. Toegang is uiteraard gratis.

Programma
Op zondag 3 april 2016 is het Waterliniemuseum gratis opengesteld voor publiek van 10.00 tot 17.00 uur. Tussen 11.00 en 16.00 uur zijn er gratis rondleidingen over het fortterrein. Adres ingang en parkeerplaats: tegenover Achterdijk 21, Bunnik.

Waterlinie in beeld
Fort bij Vechten is gebouwd aan het einde van de 19e eeuw. Dit sfeervolle, groene fort met zijn karaktervolle historische gebouwen is het op een na grootste fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Sinds oktober 2015 is hier het Waterliniemuseum gevestigd. Het interactieve museum voor jong en oud vertelt het bijzondere verhaal van de waterlinies in Nederland.

De tentoonstelling over de waterlinies is gevestigd in een prachtig nieuw gebouw, ontworpen door de architect Anne Holtrop. Net als veel van de historische gebouwen is ook deze nieuwbouw met grond gedekt. In de patio ligt een 50 meter lange maquette van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, met rivieren en polders die echt onder water lopen. Een van de topattracties in het museum is een virtuele parachutesprong boven de waterlinie met een oculus rift bril.
Naast de hoofdtentoonstelling zijn er, verspreid over het terrein, diverse andere exposities en wandelingen. Zo vertelt soldaat Been in het reduit hoe het was om te leven op een fort tijdens WOI. Deze tentoonstelling, in het mooiste gebouw op het fort, is speciaal gemaakt voor kinderen.

Terug naar de Romeinen
De geschiedenis van deze strategische plek gaat overigens verder terug dan de 19e eeuw. Al in het jaar 4 na Chr. lag ten westen van het huidige fort het Romeinse Castellum Fectio. Voor zover bekend is dit het enige fort in Nederland dat onderdak bood aan een complete ruiterafdeling. Rond het fort lag een kampdorp, de vicus. Resten van de bewoning en grafvelden liggen onder het waterliniefort.
De tentoonstelling ‘Romeins Vechten’ laat het dagelijkse leven in de Romeinse tijd zien. Het castellum is zichtbaar gemaakt in het landschap en vrij te bezoeken.

Krachtpatsers in de natuur
Ook de natuur heeft een plek op het fort en is voor alle bezoekers te genieten. Een aantal gebouwen is gereserveerd voor vleermuizen en niet toegankelijk voor publiek. Het informatiepunt ‘Krachtpatsers in de Natuur’ van Staatsbosbeheer gaat over de natuur op de forten. Vanaf hier start een vrolijke en leerzame tocht over het terrein, vol opdrachten voor kinderen. In een strook van 80 meter breed zijn de wallen en profielen uit 1880 hersteld. Deze combinatie van cultuur, geschiedenis en natuur maakt het fort uniek.

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019